luni, 28 iunie 2010

Peste in buzunar










Cod alb cu sos de lamaie si cartofi in buzunar

Cu aceasta reteta, un pic atipica din anumite puncte de vedere m-am delectat intr-o seara. Se prepara ff usor, arata diferit , este foarte gustoasa, ff apetisanta si nu in ultimul rand, este "altceva"!

Ingrediente

  • 2 bucati peste alb ( am folosit cod alb)
  • 3 lamai
  • 1 legatura patrunjel si 1 de marar
  • 100 gr. unt (jumatate pachet)
  • 1 pahar vin alb
  • 5 linguri ulei masline
  • sare si piper
  • 1/2 kg cartofi, de preferat noi.
  • folie de aluminiu, macar 1,5-2 metri.

Mod de preparare


Se pregateste pestele, se spala cartofii. Se pun cartofii la fiert cu sare Se rade lamaia fin, se toaca fin patrunjelul si separat si mararul. Se face un amestec din coaja de lamaie, sucul la o lamaie, tot mararul tocat si 1/4 din patrunjelul tocat plus 2 linguri de ulei de masline Se adauga sare si piper. Cu acest amestec frecam bucatile peste pe toate partile.
Se scurg cartofii aproape fierti, se adauga peste acestia untul, patrunjelul tocat si un praf de sare si piper si se amesteca cu grija.
Se pregatesc buzunarele din folie de aluminiu. Se rupe cam 1 metru de folie se dubleaza sa ramana (50cm, pt rezistenta )si se intinde pe masa .Se aseaza pe ea jumatate din amestecul de cartofi si spetse acestia o bucata de peste pregatit cu "sosul" de lamaie anterior. Se stropeste totul cu 1ingura de masline la sfarsit. Se face forma de buzunar: pe margini strangand si pliind folia de 2, 3 ori pt rezistenta. Se lasa gura desfacuta. Se aseaza pe tava de cuptor si un pic inclinat in sus, se toarna si jumatate din paharul de vin. Se inchide buzunarul, pliind de 2,3 ori, la fel sa nu se desfaca. Se procedeaza la fel si cu celalt buzunar. Se pune tava pe plita de la aragaz pe 2 ochiuri, cateva secunde, 1 minut, 2 pana se incalzeste si incepe sa pocneasca inauntrul buzunarelor, ca si cum ar incepe sa se umfle buzunarele. Atunci se ia tava si se baga la cuptorul preincalzit, la 230grade (eu) pt 25 de minute ( dupa cele 25 de minute, se desface cu grija un buzunar pt a vedea daca pestele este facut, daca nu se mai lasa putin).
Se scoate si se serveste direct din buzunar, taind in fafurie, partea superioara cu un cutit.
Pofta buna, alaturi de un pahar de vin!

Tipsuri

  • este preferat file-ul , sau orice peste fara oase, sau oase fff putine si mari ( cod alb, somon, pangasius,etc...)};
  • cartofii, pt ca vor mai sta ~25 de minute si la cuptor, ca sa nu se sfarame, nu ii fierbem pana la capat. daca sunt noi si mici atunci nu are importanta. daca sunt taiati cubulete e bine sa tinem cont de acest aspect, pt ca la amestecul cu untul si patrunjelul sa nu se transforme in piure daca sunt f bine fierti.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu