Tiramisù 54 (pentru tati cu dedicatie)
Tati e o minunata balanta si fiind ziua lui zilele astea i-am facut cadou printre altele si un minunat tort tiramisu- denumit luna asta tiramisu 54! A fost foarte savurat de catre toata familia!Ingrediente
-
- piscoturi - 24 bucati ;
- 2 cutii de mascarpone : 500 gr;
- 5 galbenusuri:
- 1 cutie de 200ml de frisca lichida
- cacao neagra;
- cafea;
- coniac; 2 linguri
- zahar fin: 7 linguri;
- fulgi de ciocolata rasa: 5 linguri;
Mod de preparare
Se separa ouale.
Se bat galbenusurile cu zaharul farin (pt ca se topeste mai usor), adaugandu-se esenta de rom pana, se fac crema. Se face separat cafeaua (espresso).
Se lasa la racit.
Se bate frisca lichida separat.
Se incorporeaza crema de galbenusuri cu frisca batuta, apoi la final de tot cu branza mascarpone (care se tine la frigider pana la final, se scoate doar cand se adauga la galbenusuri, nu inainte ca se subtieaza si nu mai e ok).
Se face amestecul lichid din cafea si coniac.
Se pune intr-un platou un strat de piscoturi date prin cafea (inmuiate pe ambele parti), apoi un strat de crema, apoi iar un strat de piscoturi inmuiate in cafea, apoi ultimul de crema. Se pudreaza la final cu o sita cu cacao neagra si cu fulgii de ciocolata (ciocolata rasa).
Se da la rece pentru minim 5 ore.
Un tiramisu transformat intr-un tort fabulos!
PS: Pronuntia corecta a prajiturii italienesti pentru cine nu stie exact, este cu accent pe ultima vocala, pe "su" tiramisù, nu pe "tira" cum multi pronunta. Tiramisu inseamna "ridica-ma" adica propozitia din italiana : tirami su (ridica-ma sus) - Acest fapt datorandu-se proprietăților excitante si energizante pe care se pare că le posedă acest desert (din cauza cafelei)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu