miercuri, 30 iunie 2010

Fasole verde cu sos de usturoi si smantana






Fasolea verde este foarte bogata în fibre vegetale care împiedica absorbtia zaharurilor si reduc secretia de insulina. Fasolea verde este cunoscuta si sub denumirea de „ mâncator de zahar". Cresterile frecvente de insulina faciliteaza depunerea glucidelor sub forma de trigliceride; evitând acest proces, fasolea verde combate obezitatea, fapt care o recomanda, fireste, într-o cura de slabire. Vitamina B1, continuta de catre fasolea verde, are un rol important in stimularea si in mentinerea functiilor cognitive ale creierului, in special a memoriei. Fasolea verde este printre cele mai bogate alimente in vitamina K si, in plus, prezinta avantajul ca poate fi consumata in mari cantitati. Or, vitamina K joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii sistemului osos. Consumul de fasole verde aduce in organism o cantitate importanta de fibre alimentare, adica de substante nedigerabile, care joaca un rol de matura, curatand tubul digestiv, prevenind constipatia.

Ingrediente

-500gr fasole verde;
-4catei de usturoi;
-sare;
-2linguri de smantana;

Mod de preparare

Se curata tecile de fasole verde (taindu-le varfurile de la ambele capete). Se pune separat pe foc la fiert , o oala cu apa. Cand apa incepe sa dea in clocot, se adauga tecile si se fierb la foc mic, cateva minute, pana acestea devin moi daca le intepati cu furculita (se gusta, daca nu sunt crude, atunci sunt gata:)).

Separat se face sosul de usturoi cu smantana. Se freaca usturoiul curata si tocat fin cu smantana pana se obtine o pasta. Se adauga sare dupa gust. Se servesc simple cu acest sos de usturoi sau ca si garnitura alaturi de o friptura la gratar.


luni, 28 iunie 2010

Peste in buzunar










Cod alb cu sos de lamaie si cartofi in buzunar

Cu aceasta reteta, un pic atipica din anumite puncte de vedere m-am delectat intr-o seara. Se prepara ff usor, arata diferit , este foarte gustoasa, ff apetisanta si nu in ultimul rand, este "altceva"!

Ingrediente

  • 2 bucati peste alb ( am folosit cod alb)
  • 3 lamai
  • 1 legatura patrunjel si 1 de marar
  • 100 gr. unt (jumatate pachet)
  • 1 pahar vin alb
  • 5 linguri ulei masline
  • sare si piper
  • 1/2 kg cartofi, de preferat noi.
  • folie de aluminiu, macar 1,5-2 metri.

Mod de preparare


Se pregateste pestele, se spala cartofii. Se pun cartofii la fiert cu sare Se rade lamaia fin, se toaca fin patrunjelul si separat si mararul. Se face un amestec din coaja de lamaie, sucul la o lamaie, tot mararul tocat si 1/4 din patrunjelul tocat plus 2 linguri de ulei de masline Se adauga sare si piper. Cu acest amestec frecam bucatile peste pe toate partile.
Se scurg cartofii aproape fierti, se adauga peste acestia untul, patrunjelul tocat si un praf de sare si piper si se amesteca cu grija.
Se pregatesc buzunarele din folie de aluminiu. Se rupe cam 1 metru de folie se dubleaza sa ramana (50cm, pt rezistenta )si se intinde pe masa .Se aseaza pe ea jumatate din amestecul de cartofi si spetse acestia o bucata de peste pregatit cu "sosul" de lamaie anterior. Se stropeste totul cu 1ingura de masline la sfarsit. Se face forma de buzunar: pe margini strangand si pliind folia de 2, 3 ori pt rezistenta. Se lasa gura desfacuta. Se aseaza pe tava de cuptor si un pic inclinat in sus, se toarna si jumatate din paharul de vin. Se inchide buzunarul, pliind de 2,3 ori, la fel sa nu se desfaca. Se procedeaza la fel si cu celalt buzunar. Se pune tava pe plita de la aragaz pe 2 ochiuri, cateva secunde, 1 minut, 2 pana se incalzeste si incepe sa pocneasca inauntrul buzunarelor, ca si cum ar incepe sa se umfle buzunarele. Atunci se ia tava si se baga la cuptorul preincalzit, la 230grade (eu) pt 25 de minute ( dupa cele 25 de minute, se desface cu grija un buzunar pt a vedea daca pestele este facut, daca nu se mai lasa putin).
Se scoate si se serveste direct din buzunar, taind in fafurie, partea superioara cu un cutit.
Pofta buna, alaturi de un pahar de vin!

Tipsuri

  • este preferat file-ul , sau orice peste fara oase, sau oase fff putine si mari ( cod alb, somon, pangasius,etc...)};
  • cartofii, pt ca vor mai sta ~25 de minute si la cuptor, ca sa nu se sfarame, nu ii fierbem pana la capat. daca sunt noi si mici atunci nu are importanta. daca sunt taiati cubulete e bine sa tinem cont de acest aspect, pt ca la amestecul cu untul si patrunjelul sa nu se transforme in piure daca sunt f bine fierti.



sâmbătă, 26 iunie 2010

Degetele de pui cu susanSEMINTELE DE SUSAN. ("sezam" este denumirea susanului in limba araba)contin vitaminele A, B, C, E. Intaresc si curata organism






.











Ingrediente

  • 1 piept de pui;
  • 3 oua
  • 5 linguri de susan
  • 5linguri de faina neagra de grau;
  • condimente, piper, ardei uscat, curry, sare
  • ulei pt prajit;

Mod de preparare

Se taie pieptul de pui fasii lungi (cat mai lungi si subtirele..ale mele au iesit cam butucanoase;)) . Se bat ouale si se adauga condimentele iar separat se amesteca faina cu susanul. Se prajesc in uleiul incins: se tavalesc o data prin ou, o data prin faina cu susan. Se prajesc pe ambele parti (nu foarte mult ci doar cat sa sa faca pieptul de pui, pt ca susanul tinde apoi sa se rumenasca si sa isi piarda din proprietati). Se scot apoi pe un servetel ca sa li se absoarba tot uleiul. Se servesc cu salata.


PS:

SEMINTELE DE SUSAN. ("sezam" este denumirea susanului in limba araba)contin vitaminele A, B, C, E. Intaresc si curata organismul. Semintele de susan sunt o sursa buna de seleniu, magneziu si fosfor, avand un continut scazut de colesterol si sodiu. Se folosesc atat semintele de susan care si uleiul din seminte de susan, (o particularitate a uleiului de susan este prezenta sesaminei, o lignina cu actiune favorabila ce scade absorbtia colesterolului in intestin si inhiba partial sinteza colesterolului in ficat.) Semintele de susan contin foarte mult calciu. Printre altele, vegetarienii asa isi completeaza portia de calciu : consumand seminte de susan


marți, 22 iunie 2010

Nebunie cu visine





Gustul dulce acrisor al acestei nebunii te va face sa iti mai doresti o portie..si inca..si inca una..si inca una:)

Ingrediente

  • visine: 500-600 grame;
  • faina: 200gr
  • zahar: 150gr
  • ulei:150ml
  • oua: 6 buc
  • zahar vanilat,
  • praf de copt
  • apa minerala: 100ml
  • 1lg coaja de lamaie rasa

Mod de preparare

Se separa ouale. Se bat albusurile f bine, se adauga zaharul peste ele si se bat pana se topeste zaharul (eu pun pudra ca sa fiu sigura ca se topeste repede) Se bat separat galbenusurile cu uleiul, apa minerala, zaharul vanilat, aromele si lamaia rasa. Se adauga albusurile batute prima data peste galbenusuri, se amesteca usor si se toarna in ploaie faina si praful de copt stins cu 2 picaturi de lamaie. Nu amestecati faina cu mixerul, ca se lasa aluatul. Amestecati usor cu o paleta de lemn in falduri (ca aparatul profesional de facut paine )

Acum sunt 2 variante:

1. Se aseaza aluatul in tava unsa si tapetata cu faina si hartie de copt. Deasupra se pun visinele curatate in prealabil si scurse.

2. Se aseaza mai intai visinele in tava unsa pe hartia de copt si abia apoi deasupra aluatul . cand se va scoate din cuptor, o intoarceti invers si visinele vor fi deaspura , f frumos. Mie una asa imi place sa fac aceasta prajitura.

Se introduce la cuptorul preincalzit la 200 de grade. Se tine 10 minute la 220 de grade. Si ultimele 10 minute la 190-200 grade. Se scoate, se lasa sa se raceasca, apoi se indeparteaza hartia de copt si se taie cubulete.


luni, 21 iunie 2010

Prajitura frageda cu capsuni





Prajitura cu capsuni

Ingrediente
  • capsuni: 600-700 grame;
  • faina: 200gr
  • zahar:200gr
  • ulei:150ml
  • oua:6 buc.
  • zahar vanilat,
  • praf de copt
  • apa minerala: 100ml
  • 1lg coaja de lamaie rasa

Mod de preparare

Se separa ouale. Se bat albusurile f bine, se adauga zaharul peste ele si se mai bat o tura (sa iasa ca o bezea). Se bat separat galbenusurile cu uleiul, apa minerala, zaharul vanilat, aromele si lamaia rasa. Se adauga albusurile batute prima data peste galbenusuri, se amesteca usor si se toarna in ploaie faina si praful de copt stins cu 2 picaturi de lamaie. Nu amestecati niciodata faina cu mixerul, ca se lasa aluatul si nu mai creste. Amestecati usor cu o paleta de lemn in falduri (cum amesteca un aparat de facut paine, daca ati vazut vreodata).

Se aseaza aluatul in tava unsa si tapetata cu faina si hartie de copt. Deasupra se pun capsunile intregi daca sunt de marime medie si jumatati daca sunt prea mari, la distanta d 0,5cm una de alta. Se introduce la cuptorul preincalzit la 190 de grade. Se tine 10 minute la 220 de grade. Si ultimele 10 minute la 190-200 grade. Se scoate, se lasa sa se raceasca, apoi se indeparteaza hartia de copt si se taie cubulete.

E un deliciu!



miercuri, 9 iunie 2010

Socata




Socata

Ingrediente
  • ~15-20 de flori de soc;
  • 800grame zahar brun;
  • 5lamai
  • 6litri apa

Mod de preparare

Se pune intr-o oala la fiert 3 litri de apa impreuna cu zaharul si o lamaie stoarsa.

Dupa ce a fiert {se lasa 15minute la fiert ( cronometrandu-se dupa ce apa a atins punctul de 100 de grade)}, se ia de pe foc si se amesteca cu restul de apa (3l), florile de soc si lamaile soarse si rase de coaja(ca sa nu iasa f amara). Se acopera si se lasa minim 2-3 zile intr-un loc cald.

Se strecoara apoi si se imbutelieaza in sticle, la frigider.

PS1: nu o lasati mai mult de 3 zile daca e cald, ca mie, intr-o alta tura, mi s-a transformat intr-un veritabil vin spumant;)) bun dar..nu pt copii!

PS2: am folosit zaharul brun, cu gandul ca poate e mai sanatos decat cel alb., IN PLUS NU AM MAI carmelizat nitel zahar, cum se face, pt culoare pt ca cel brun deja a colorat-o f frumos. As fi folosit miere dar imi trebuia destul de multa si nu aveam in casa atat si in plus nu am alte opinii, daca iese sau nu cu miere, etc..stie careva?:D


Cuscus cu peste si sos iute-dulceag








Cus cus-ul cica este mancare tipic africana. Am incercat si eu pt prima data, ca si garnitura pt peste si tin sa va spun ca mi-a placut fff tare! Seamana cu orezul dar este altceva (la gust e cam ca pastele fainoase asa, pt ca e facut pana la urma tot din faina de grau dar e ceva nou)

Ingrediente:
  • cuscus (sau kuskus) - 1 cana;
  • condimente(sare, piper, ienibahar,oregano, dafin, boia de ardei, curry)
  • peste - cod;
  • 1morcov;
  • 1 telina mica,
  • 2cepe mici;
  • ulei de masline;
  • verdeata;
  • pt sos, optional:
  • sos de rosii
  • condimente,
  • usturoi
Mod de preparare

Cus-Cus-ul: Se taie fff marunt ceapa. Se pune la calit usor ceapa marunta cu 2linguri de ulei de masline si cana de cus cus. Se amesteca continuu si se rumeneste frumos usor pret de cateva minute. Se adauga apoi morcovul si telina taiate bucatele si se toarna apoi 3 cani de apa. Se lasa la fiert amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Dupa ce cus cus-ul s-a inmuiat si nu mai e tare, inseamna ca a fiert. Se scoate cu o spatula si se pune pe platou, adaugandu-se si amestecand apoi impreuna si condimentele cu verdeata ( marar si patrunjel fin tocat)

Sosul iute dulceag (optional): se pune intr-o tigaie sos de rosii si 1 lingura de ulei de masline, impreuna cu toate condimentele: 1 foaie de dafin 2,3 boabe ce ienibahar, piper, sare, 2,3 catei de usturoi si boia de ardei dulce si iute. Se amesteca continuu la foc mic pret de cateva minute.

Pestele: se prepara la alegere: la tigaie prajit, la gratar sau la cuptor. Eu l-am pegatit la tigaie la teflon cu o lg de ulei, pt ca nu aveam timp.

Pofta mare!