joi, 30 septembrie 2010

Eclere cu pudding de vanilie








Ingrediente

  • o cana de apa (250ml)
  • o jumatate de cana de ulei (125ml)
  • o jumatate de cana 'gradata'de faina (125gr)
  • 3 oua
  • 2plicuri de budinca de vanilie
  • zahar brun pt budinca: 5 linguri
  • lapte: 500ml
  • unt: un cubulet
  • ciocolata neagra: 50 gr (jumatate de tableta)

Mod de preparare

Se amesteca apa cu uleiul si un vf de sare si se pun intr-o oala pe foc. Cand incepe sa dea in clocot apa, se ia de pe foc si se adauga imediat toata cana de faina dintr-o data, amestecand apoi cu un tel, foarte energic pana devine un aluat moale si lipicios {ca o mamaliguta zicea cineva pe aici:) }. Se lasa aluatul la racit. Dupa ce s-a racit complet, se adauga ouale in aluat, dar unul cate unul (nu se adauga al 2 lea ou pana nu e incorporat foarte bine primul).

Cu spritul sau cu o punga (ca in cazul meu, ca nici acum nu am ajuns sa imi cumpar si eu un amarat de sprit;)), se pun in tava pe o hartie de copt, bastonase din aluat. Se dau la cuptorul preincalzit (240 de grade-electric) 10-15 minute la foc iute si inca 10 minute la foc mic, pana devin aurii.

Aceste coji formate se scot din cuptor, se lasa la racit, se taie in jumatate si se umplu cu budinca racita, facuta din 500 de ml de lapte, zaharul si pliculetele de budinca (instructiuni: pe pachetul de budinca, care nu stie..desi e prea putin probabil:P.

Unele eu le-am umplut pe deasupra budincii si cu frisca la tub, insa dupa gusturi... Apoi se pudreaza cu zahar si se stropesc frumos cu ciocolata neagra topita (se pun patratele de ciocolata impeuna cu 2 linguri de lapte si cubuletul de unt la cuptorul cu microunde 2 minute. Se omogenizeaza cu o lingurita si se toarna imediat cat e fierbinte ciocolata, deasupra eleclerelor. Se va intari imediat aproape.)


Cremes cu zmeura







Ingrediente

  • 1 cutie de crema cremsnit;
  • 2 foi blat de cremsnit;
  • oua :2 buc;
  • zahar brun: 5 linguri;
  • lapte: 1 l;
  • frisca: 1 plic
  • coaja rasa de lamaie;
  • esenta vanilie;
  • fructe: zmeura

Mod de preparare

Se freaca galbenusurile cu zaharul.

Se adauga esentele si coaja de lamaie.

Separat se mixeaza laptele rece (750ml) cu praful de crema cremsnit cumparat pana se intareste.

Se combina cele 2 amestecuri si rezulta crema de cremsnit.

Se face o frisca pufoasa (pentru decor). Eu am cumparat 1 pliculet praf si l-am amestecat cu laptele (150ml) pana s-a legat si s-a facut pufoasa.

Se pune prima foaia de cremes si se adauga toata crema cremsnit. Penru un plus de savoare se adauga si zmeura inainte sa punem alta foaie deasupra. Cea- de a 2 foaie nu se adauga intreaga deasupra cremei, ci se farmiteaza si se pune farmitata. Deasupra acesteia se orneaza frumos cu frisca si apoi cu zmeura.

Se da la rece pentru minim 10-12 ore (scrie la carte).



Catina cu miere, la borcan - pt imunitate si vitamina C





Catina alba este un adevarat panaceu. Are printre alte vitamine, cel mai ridicat continut de vitamina E, Fsi C ( -cica de 14 ori mai mare decat a lamaii si de 2 ori mai mare decat a celebrului maces). Proprietăţile antioxidante ale cătinei o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar (este capabilă să vindece virozele respiratorii şi gripa), sănătatea ochilor şi prevenirea îmbătrânirii, reglarea sistemului endocrin, reglarea nivelului de lipide din sânge, reducerea inflamaţiilor. Fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie, dar si iarna daca le gasiti aproape inghetate pe mladite, sunt perfecte! Pe timpul iernii, fructele se pastreaza foarte bine in miere de albine.

Ingrediente

  • - miere
  • - fructe de catina

Mod de preparare

Se foloseste o parte miere si 3 parti fructe de catina. Intr-un borcan se pun fructele de catina spalate in prealabil pana se umple borcanul pe 3 sferturi. Un sfert se adauga miere, se amesteca si se tine la rece (este valabil la frigider si 2 ani). Se consuma cate o lingurita, mestecata in fiecare dimineata pe stomacul gol



Sfecla rosie la borcan





Sfecla rosie ajută ficatul să distrugă grăsimile depozitate. Este indicată şi femeilor însărcinate pentru ca este bogată în vitaminele A, B, C,E, K şi conţine foarte mult acid folic, calciu, fier şi potasiu. Este important de stiut faptul că sfecla nu-şi pierde proprietătiile benefice dacă este fiartă sau gătită.

Ingrediente

- sfecla rosie; - otet; - zahar; - sare

Mod de preparare

Am taiat sfecla cubulete. Se umplu borcane de 800 grame cu sfecla. Separat se face un amestec din apa, o cescuta f mica(gen espresso) de otet, o lingurita de sare si o lingura de zahar pentru fiecare borcan. Se toarna amestecul peste sfecla, se inchide borcanul si se pune intr-o oala la fiert. Apa din oala trebuie sa ajunga pana la buza capacului de la borcanul cu sfecla, deci sa nu il acopere. Se pune pe foc f mic si se lasa sa fiarba 45 de minue dupa ce a inceput sa dea in 'clocot" la foc fff mic. Se stinge focul si se lasa in oala pana a 2 a zi, pana se raceste apa. Se scot si se depozieaza la loc racoros. Se consuma ca garnitura la orice mancare. Este excelent gustul.




marți, 7 septembrie 2010

Cremsnit cu fructe







Cred ca e cel mai usor de facut ...mai ales cand trisezi un pic si cumperi o cutie de crema de cremsnit special!

Ingrediente

  • 1 cutie de crema cremsnit;
  • 2 foi blat de cremsnit;
  • oua :2 buc;
  • zahar brun: 5 linguri;
  • lapte: 1 l;
  • frisca: 1 plic
  • coaja rasa de lamaie;
  • esenta vanilie;
  • fructe: prune si nectarine taiate cuburi

Mod de preparare

Se freaca galbenusurile cu zaharul.

Se adauga esentele si coaja de lamaie.

Separat se mixeaza laptele rece (750ml) cu praful de crema cremsnit cumparat pana se intareste.

Se combina cele 2 amestecuri si rezulta crema de cremsnit.

Se face o frisca pufoasa (pentru decor). Eu am cumparat 1 pliculet praf si l-am amestecat cu laptele (150ml) pana s-a legat si s-a facut pufoasa.

Se pune prima foaia de cremes si se adauga toata crema cremsnit. Se pune peste si ce-a de-a 2 a foaie de cremes . Deasupra acesteia se orneaza frumos cu frisca si apoi cu fructele taiale cubulete.

Se da la rece pentru minim 10-12 ore (scrie la carte).


PS1: Pentru ca foile de cremsnit nu s-au inmuiat cum am crezut de mult (au ramas destul de tari chiar si dupa cateva ore bune de stat la frigider), mi s-a recomandat ca ultima foaie de deasupra sa fie stropita cu un pic de suc de portocale dupa ce se adauga prajiturii...in acest fel la final, cremesul se taie frumos si nu se sfarama, foaia inmuindu-se cat trebuie apoi.

PS2: sau mai e o varianta pe care am aflat-o dupa: cea- dea 2 foaie nu se adauga intreaga deasupra cremei, ci se farmiteaza si se pune farmitata.

luni, 6 septembrie 2010

Tiramisu (reteta originala)










Am mai mancat tiramisu pana acum, dar nu am facut niciodata. E prima data cand fac si am zis ca trebuie sa respect intocmai reteta originala. Pe unde am mancat pana cum, pot spune ca la noi in tara, o singura data am nimerit ceva asemanator cu notiunea de tiramisu italian ca la mama lui. Cofetariile isi cam bat joc si ce fac ele nu se numesc tiramisu (folosesc blat in loc de piscoturi si o crema fada in loc de crema de mascarpone, rezultatul final fiind o prajitura cu crema fara gust). Nu numai cofetariile, insa si multe dintre bucataresele pe unde am gustat, fac tiramisu cu o crema din frisca lichida si nu cu mascarpone,deci rezultatul fiind cu totul altul decat cel asteptat, insa cine a gustat cu adevarat un tiramisu bun, nu il va uita niciodata! Cazul meu,:)) Am macar in Italia la "el" acasa si am mancat in Romania (la o cafenea italieneasca dintr-un mall "Il gelato", unde intr-adevar am zis ca papilele mele gustative au dat de rai!

Ingrediente

  • piscoturi - 24 bucati ;
  • mascarpone: 500 gr;
  • oua : 5;
  • cacao neagra;
  • cafea;
  • coniac;
  • zahar: 7 linguri;
  • fulgi de ciocolata rasa: 3 linguri;

Mod de preparare

Se separa ouale.

Se bat albusurile spuma.

Se bat separat galbenusurile cu zaharul, adaugandu-se esenta de rom pana se fac crema. Se face separat cafeaua (espresso).

Se raceste cafeaua.

Se incorporeaza crema de galbenusuri cu branza mascarpone si apoi si albusurile de ou batute spuma. Eu am folosit mixerul si nu recomand pt ca mi s-a cam subtiat crema finala (nu mult dar asa mi s-a parut. Recomand sa se foloseasca o paleta pt incorporat amestecurile la final.

Se face amestecul lichid din cafea si coniac (cine are, va pune si vin de Marsala, eu nu am gasit in Romania).

Se pune intr-o tava cu pereti mai inalti (eu nu am gasit la indemana si am facut pereti falsi din staniol, puteam folosi tava de chec dar acum mi-a dat prin cap:))), se pune un strat de piscoturi date prin cafea (inmuiate pe ambele parti), apoi un strat de crema, apoi iar un strat de piscoturi inmuiate in cafea, apoi ultimul de crema. Se pudreaza la final cu o sita cu cacao neagra si cu fulgii de ciocolata (ciocolata neagra rasa).

Se da la rece pentru minim 5 ore.

Este absolut un deliciu!

Crema de mascarpone este fabuloasa;)) merita toti banii, desi mi s-a parut exagerat de scumpa, deh, nu mancam tiramisu zilnic asa ca merita!

Tipsuri

  • 1la final incorporati amestecurile (albusul de ou batut, galbenusurile si crema de mascarpone, cu o paleta, nu cu mixerul pt ca se fluidizeaza prea tare crema finala).
  • 2nu folositi altceva decar branza mascarpone! nu se compara cu nimic;
  • 3Mascarpone este o brânză triplu-crema, confecţionata dintr-o smântâna proaspătă, în general, scăzut in grăsimi. Este formata din laptele de vacă, acesta fiind cica hrănita cu ierburi speciale:ierburi proaspete şi flori - un regim alimentar special, care creează un gust unic deseori descris ca fiind "proaspăt şi delicios". Mascarpone este utilizat în mâncăruri regionale din Lombardia, unde este o specialitate.. Când e proaspătă, miroase a lapte şi smântână şi adesea, este utilizata în loc de unt pentru a îngroşa şi îmbogăţi rissoti. Brânză apartine ca origine din zona dintre Lodi şi Abbiategrasso, la vest şi la sud de Milano, probabil pe la sfârşitul secolului 16-lea sau la începutul lui al 17 lea. Unii spun ca numele a venit de la "mas que bueno" (în spaniolă pentru "mai bun decât bun"), deşi poate au fost doar o hotărâre efectuata de către un oficial spaniol atunci când Lombardia a fost dominată de Spania.. Sau, poate veni de la "mascarpia", dialectul local pentru ricotta, deoarece ambele brânzeturi sunt făcute printr-un proces practic identic. Asadar mascarpone nu este o smantana cum multi spun.Cum este obtinuta : Laptele de vacă se aseaza, şi după ce crema a crescut în mod natural la suprafaţa laptelui, aceasta se degreseaza , se toarna în containere metalice, şi se încălzeşte într-un cazan dublu. Se odihneste la frigider timp de 12 de ore în containere speciale, unde se separă zerul.. Mascarponele (minus zer) este pusa în saci de pânză şi ii e permis să continue epurarea zerului sau inca 24 de ore suplimentare. Informaţii nutriţionale: Mascarpone are 453 de calorii pentru fiecare 100 de grame (3-1/2 oz) şi. Un conţinut relativ ridicat de grăsime de 47%. (traducere proprie a unor informatii dupa un site italienesc)