marți, 31 august 2010

Supa de ceapa frantuzesca editata :P








Supa de ceapa frantuzesca editata :P


Cand am mancat pentru prima data aceasta supa, am zis: wow! Asa ca m-am hotarat sa fac si eu, insa un pic editata, in sensul ca nu am pastrat 100%reteta originala, eu am mai imbogatit-o nitel. Supa asta este clara, facuta nmai din ceapa si mancata cu o felie de bagheta prajita si cu parmezan, inmuiata in castron. Eu am editat-o nitel. Am fiert cepele cu mai multe legume pt mai mult gust, iar felia de bagheta la mine a fost "cuburi de bagheta prajita" si parmezanul inlocuit cu cascaval ca imi place mai mult la gust iar la final cine a vrut sa isi adauge si feliute subtiri de prosciuto in farfurie a fost binevenit si s-a dovedit a fi o idee f buna! Oricum ar fi , aceasta pastreaza savoarea frantuzeasca si parca gustul desavarsit al unei cine luata pe malul Senei.

Ingrediente

* ceapa: 1 kg
* morcov: 1 mic
* ardei gras: 1 mic
* telina: 1/2 mica
* ulei masline sau unt;
* condimente - piper, sare;
* vin alb 4linguri;
* cascaval ras (sau parmezan);
* optional: prosciuto



Mod de preparare

Se pun la fierb toate legumele taiate bucati. Se pastreaza 2 cepe mici. Se taie bucatele mici o ceapa si se caleste in putin unt sau ulei de masline pana devine sticloasa. Se stinge apoi cu vinul alb si se mai fierbe nitel. Se adauga continutul acesta in oala in care legumele aproape ca au fiert. Se paseaza legumele in oala cu blenderul sau se scot legumele fierte si se paseaza facandu-se o crema, apoi se reintroduc in apa fiarta. Rezulta supa de ceapa. Se condimenteaza cu sare si mult piper. Cealalta ceapa o taiem rondele-inele si o calim la fel in putin unt. Acestea le vom adauga la final in supa de ceapa pt decor;)). Separat prajim baghetele de paine (eu le-am taiat cuburi, pt ca nu imi place ideea de ditamai felia de paine intreaga in supa). Acestea se adauga in castronul cu supa si se rade deasupra lor cascaval (sau parmezan, ca dupa reteta originala). Se introduce apoi pt cateva secunde castronul la cuptor (normal sau cu microunde), cat sa se topeasca nitel cascavalul pe bagheta. Noi am mai adaugat a 2 a oara cand am mancat si feliute subtiri de prosciuto. Foarte foarte buna a fost si asa!

Este absolut un deliciu!

sâmbătă, 28 august 2010

Strudele cu branza si stafide








Strudele cu branza si stafide


Ingrediente

  • branza de vaci dulce proaspata; 500 gr
  • oua 4;
  • smantana: 100 gr;
  • zahar: 100 gr;
  • ulei: 100 ml
  • stafide;
  • esenta de vanilie
  • foi de placinta
  • Mod de preparare

    Am folosit foi de placinta cumparate pt ca sunt mai subtiri. Aluatul meu creste si se face de-a dreptul placinta..nu se mai numeste strudel:))

    Se face umplutura din toate ingredientele. Se unge fiecare foaie cu ulei; se umple o foaie si apoi se ruleaza iar cu o alta tot unsa cu ullei(sa sustina mai bine umplutura). Se folosesc 2 sau 3 foi la fiecare "bucata" de umplutura. Se taie direct in tava, crude si se pune cate un cubulet de unt pe fiecare strudel taiat in tava.

    Se da tava la cuptor pana se rumeneste.


Supa de rosii crema













Supa de rosii crema

Ca tot e sezonul rosiilor proaspete de gradina, mi-am zis sa mai fac aceasta supita mult adorata la mine acasa..fiind f hranitoare si f racoritoare in acelasi timp, daca se consuma chiar si rece.

Ingrediente

> rosii: 1,5kg; > morcov: 1: > telina: 1/2; > ceapa: 1; > ardei gras: 1; > o manuta de orez; > patrunjel verde: >condimente;

Mod de preparare

Rosiile se decojesc inainte. (ori dupa ce le-ati tinut in apa fierbinte 5 minute fiecare, ori ff bine coapte si atunci coaja se ia direct, fara oparire in prealabil). Se pun la fiert absolut toate legumele. Dupa ce au fiert jumatate din timp de s-au inmuiat, se baga blenderul direct in oala (like je :D) apoi se adauga orezul (am pus d-ala prefiert) si am mai lasat-o un sfert de ora la fiert. Se condimenteaza (sare, piper, busuioc uscat si oregano). Se serveste cu patrunjel tocat verde simpla, cu smantana sau cu cascaval ras, depinde de gusturi... e un deliciu vara!


joi, 12 august 2010

Tarta cu mere verzi acrisoare










Tarta cu mere verzi acrisoare

Am fost la tara la bunici si erau asa multe mere verzi, dulci acrisoare, parca ma asteptau sa le pun pe o bucatica de tarta:D

Ingrediente

- mere verzi ( 0,5kg
- 7 oua (doar eram la tara..aveam de unde;));
- faina: 200 gr;
- ulei: 150 ml;
- zahar: 200 gr;
- esenta de rom si lamaie;
- un vf de sare;
- 1 praf de copt;

Mod de preparare

Se separa ouale. Se bat albusurile spuma impreuna zu zaharul. Bunica avea mixerul ars, asadar am facut scurta la mana cu telul traditional:)) dar au iesit spuma!. Se freaca galbenusurile cu uleiul, sarea si esentele. Se taie feliute merele. Eu le-am caramelizat putin intr-o tigaie , cu foarte putin zahar, ca sa se inmoaie. Apoi se combina cele 2 amestecuri si se adauga faina si praful de copt. Se aseaza in tava si se orneaza cu merele racite nitel. Se da la cuptorul preincalzit si se lasa la foc mai mare primele minute, dupa care se da focul mai incet si se asteapta bunatatea.

A iesit magnifica! Dulce-acrisoara!



Briose cu ciocolata si stafide






Briose cu ciocolata si stafide

Am zis sa imi incerc noile tavite de briose.

Ingrediente

  • oua 6;
  • faina: dupa ochi;
  • ulei: 250ml;
  • zahar: 150 gr
  • esenta rom;
  • cacao neagra: cateva linguri;
  • stafide;
  • ciocolata;
  • bicarbonat de sodiu: un vf de cutit

Mod de preparare

Se bat albusurile spuma cu zaharul. Se freaca apoi galbenusurile crema cu uleiul si esenta. Apoi se combina cele 2 amestecuri si se adauga faina cat pt un aluat lipicios si moale moale, cam o cana si ceva) . Se adauga bicarbonatul stins cu lamaie si un praf de sare. Se mai adauga la final cacaua si stafidele dar si bucatele de ciocolata amaruie. Se toarna in formele de briosa (de hartie) in tava, cu ajutorul a 2 linguri. Deasupra se presara ciocolata rasa si se dau la cuptorul preincalzit (230grade) pt 20 de minute.(10 minute foc iute si ultimele 10 minute la 190 de grade).